Makanan Yang Menyebabkan Gigi Menjadi Kuning

gigi kuning, gigi berkarat, cara putihkan gigi, faktor gigi menjadi kuning

Muka dah lawa dah, dah hensem tapi gigi kuning?? Aduhai, tak boleh jadi ni! Kita jangan la biarkan gigi kuning ini menghantui kita, senyuman cik abang cik akak dah manis tapi kalau gigi kuning memang spoil. Masalah gigi kuning ni buat kita nak senyum nak tak nak je, nak ketawa ke mesti tertahan-tahan. Penyebabnya selain dari kecil-kecil dulu kita ni culas nak gosok gigi dan jarang-jarang gosok memang gigi akan berkarat dan menjadi kuning, ianya juga oleh disebabkan faktor pemakanan ni. Eh, makanan pun boleh menyebabkan gigi berkarat? Ya! Jom kita baca makanan apa tu yang 'membahayakan' gigi kita tu.



MAKANAN/MINUMAN YANG PENYEBABKAN GIGI BERKARAT



1] SOFT DRINK
Walaupun rasa soft drink sangatlah nikmat tapi abang kakak adik harus ingat bahwa soft drink bukanlah sahabat yang baik bagi gigi. Sebab di dalam soft drink terdapat gula yang sangat banyak dan mempengaruhi keasaman yang melekat pada gigi. Hal itulah yang memeberikan efek kekuningan pada gigi kita.

2] KOPI
Lapisan gigi luar adalah merupakan bahagian yang sangat mudah membuat makanan melekat. Kopi merupakan salah satu minuman yang memilki zat yang kuat meninggalkan noda kuning pada gigi.

3] TEH
Teh memiliki efek yang sama dengan kopi terhadap noda kekuningan pada gigi. Hindarilah secara sering mengonsumsi teh untuk menjaga putihnya gigi anda.

4] SOY SOURCE
Soy sauce pada umumnya terdapat pada makanan jepang. Soy sauce ini sangatlah berisiko membuat gigi menguning dan memberikan noda pada gigi. Sebaiknya kita cepat-cepat menggosok gigi saat setelah menonsumsi soy sauce.

5] KARI DAN MAKANAN BERKUNYIT
Kari merupakan makanan yang kaya dengan bumbu dan warna sehingga membuatkan gigi kita berubah warna. Selain itu makanan yang mengandung kunyit yang banyak jugatidak baik untik gigi kita.

6] JUS BUAH
 Meski dalam banyak hal, jus lebih baik dari kopi, tapi dalam hal mengubah warna gigi - mereka memiliki efek yang sama. Jus mengandung kualitas asam yang dapat mengikis enamel anda. Tapi, ini berlaku untuk jus dalam kemasan, bukan jus segar buatan sendiri.

7] WINE
Wine merah dan putih mengandung tanin dan polifenol, yang berkontribusi terhadap perubahan warna gigi menjadi lebih kusam. Selain itu, anggur putih memiliki sifat asam yang dapat mengikis enamel  jika sering meminumnya.


Dah habis baca? Jadi jauhilah makanan/minuman yang dinytakan di atas tu ya. Kau orang nak tahu tak, sekali gigi kita dah berkarat dan kuning, memang susah sangat nak tanggalkan dan menjadi putih bersinar semula. Kalau pergi ke klinik pergigian dan nak putihkan gigi semula pun kosnya adalah tinggi dan bagi yang berkemampuan boleh pergi ke klinik. Yang nak putihkan gigi sendiri di rumah, boleh ikuti blog Nik Ainaa dan tunggu entry seterusnya tentang bagaimana untuk memutihkan semula gigi yang kuning.

7 ulasan:

  1. wahhh.. baru tahu semua makanan & minuman tu boleh buat gigi kita kuning.. nice sharing awak :)

    BalasPadam
  2. Alamak... jus buah sedap tau... Hihi.. btw.. good sharing...

    BalasPadam
  3. Alamak !! Teh pun ??? Huhuhuhu

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. dah update cik mijah :)
      http://nikainaa.blogspot.my/2017/01/cara-mudah-putihkan-gigi.html

      Padam
  5. Gigi kite mmg sejak azali kuning, ikut belah ayah *sobs*

    BalasPadam

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.