Makanan Yang Menyebabkan Gigi Menjadi Kuning

gigi kuning, gigi berkarat, cara putihkan gigi, faktor gigi menjadi kuning

Muka dah lawa dah, dah hensem tapi gigi kuning?? Aduhai, tak boleh jadi ni! Kita jangan la biarkan gigi kuning ini menghantui kita, senyuman cik abang cik akak dah manis tapi kalau gigi kuning memang spoil. Masalah gigi kuning ni buat kita nak senyum nak tak nak je, nak ketawa ke mesti tertahan-tahan. Penyebabnya selain dari kecil-kecil dulu kita ni culas nak gosok gigi dan jarang-jarang gosok memang gigi akan berkarat dan menjadi kuning, ianya juga oleh disebabkan faktor pemakanan ni. Eh, makanan pun boleh menyebabkan gigi berkarat? Ya! Jom kita baca makanan apa tu yang 'membahayakan' gigi kita tu.



MAKANAN/MINUMAN YANG PENYEBABKAN GIGI BERKARAT



1] SOFT DRINK
Walaupun rasa soft drink sangatlah nikmat tapi abang kakak adik harus ingat bahwa soft drink bukanlah sahabat yang baik bagi gigi. Sebab di dalam soft drink terdapat gula yang sangat banyak dan mempengaruhi keasaman yang melekat pada gigi. Hal itulah yang memeberikan efek kekuningan pada gigi kita.

2] KOPI
Lapisan gigi luar adalah merupakan bahagian yang sangat mudah membuat makanan melekat. Kopi merupakan salah satu minuman yang memilki zat yang kuat meninggalkan noda kuning pada gigi.

3] TEH
Teh memiliki efek yang sama dengan kopi terhadap noda kekuningan pada gigi. Hindarilah secara sering mengonsumsi teh untuk menjaga putihnya gigi anda.

4] SOY SOURCE
Soy sauce pada umumnya terdapat pada makanan jepang. Soy sauce ini sangatlah berisiko membuat gigi menguning dan memberikan noda pada gigi. Sebaiknya kita cepat-cepat menggosok gigi saat setelah menonsumsi soy sauce.

5] KARI DAN MAKANAN BERKUNYIT
Kari merupakan makanan yang kaya dengan bumbu dan warna sehingga membuatkan gigi kita berubah warna. Selain itu makanan yang mengandung kunyit yang banyak jugatidak baik untik gigi kita.

6] JUS BUAH
 Meski dalam banyak hal, jus lebih baik dari kopi, tapi dalam hal mengubah warna gigi - mereka memiliki efek yang sama. Jus mengandung kualitas asam yang dapat mengikis enamel anda. Tapi, ini berlaku untuk jus dalam kemasan, bukan jus segar buatan sendiri.

7] WINE
Wine merah dan putih mengandung tanin dan polifenol, yang berkontribusi terhadap perubahan warna gigi menjadi lebih kusam. Selain itu, anggur putih memiliki sifat asam yang dapat mengikis enamel  jika sering meminumnya.


Dah habis baca? Jadi jauhilah makanan/minuman yang dinytakan di atas tu ya. Kau orang nak tahu tak, sekali gigi kita dah berkarat dan kuning, memang susah sangat nak tanggalkan dan menjadi putih bersinar semula. Kalau pergi ke klinik pergigian dan nak putihkan gigi semula pun kosnya adalah tinggi dan bagi yang berkemampuan boleh pergi ke klinik. Yang nak putihkan gigi sendiri di rumah, boleh ikuti blog Nik Ainaa dan tunggu entry seterusnya tentang bagaimana untuk memutihkan semula gigi yang kuning.

BacaOnline: Sayang Papa Saya Tak?

drama adaptasi novel, astro ria, drama sayang papa saya tak, baca online, baca novel secara online, novel sayang papa saya tak, baca online sayang papa saya tak

SAYANG PAPA SAYA TAK?

Jumlah muka surat:- 680
HARGA BUKU: RM24.00
PENULIS: HANNI RAMSUL

Sinopsis:-


Farish mengahwini Raisya atas desakan ibunya walaupun dia tidak suka pada gadis mata duitan itu kerana anaknya terbiar tanpa kasih sayang seorang ibu setelah kematian Kasih. Anaknya perlukan seorang ibu dan dia sendiri tidak kuat untuk menjaga anaknya itu. Mereka berkahwin dan mula mencipta kisah yang penuh warna-warni dalam rumah tangga mereka. Saling mengenali satu sama lain, Raisya memberi impak positif untuk dia bangkit semula. Perlahan-lahan dia mula jatuh cinta untuk kali kedua, memberi ruang untuk Raisya sesuaikan diri sebagai seorang isteri.

Namun… emosi Raisya terdera dengan kehadiran Azyan, kawan baik arwah Kasih dan juga Aleya, bakal tunang Fakhrul, adik kembar Farish yang turut meninggal dunia bersama Kasih.

“RM100,000.00 Encik Farish? Yang tak gatal pun mesti jadi gatal.”- Raisya.

Kalau begitu ragamnya, bagaimana Farish tidak pening dengan Raisya?


drama adaptasi novel, astro ria, drama sayang papa saya tak, baca online, baca novel secara online, novel sayang papa saya tak, baca online sayang papa saya tak


*SESIAPA YANG BERMINAT UNTUK MEMBELI NOVEL SAYANG PAPA SAYA TAK, BOLEH WHATSAPP 019-9632283 UNTUK ORDER

**FOLLOW INSTAGRAM @drama_sayangpapasayatak UNTUK IKUTI PERKEMBANGAN DRAMA INI


Baca Bab Awal Novel Sayang Papa Saya Tak

( BAB 1 ) ( BAB 2 ) ( BAB 3 ) ( BAB 4 ) ( BAB 5 ) ( BAB 6 ) ( BAB 7 ) ( BAB 8) ( BAB 9 ) ( BAB 10 ) ( BAB 11 ) ( BAB 12 ) ( BAB 13 ) ( BAB 14 ) ( BAB 15 ) ( BAB 16 ) ( BAB 17 ) ( BAB 18 ) ( BAB 19 ) ( BAB 20 ) ( BAB 21 ) ( BAB 22 ) ( BAB 23 ) ( BAB 24 ) 
*sambungan ada di dalam novel*


ANDA INGIN SEWA TAPAK IKLAN DI BLOG INI? WHATSAPP SEKARANG 019-9632283 ATAU PRIVATE MESSAGE KE FACEBOOK AINAA AZLAN 


5 Teknik Mudah Naikkan Follower Instagram

cara mudah naikkan follower, tambah follower instagram, cara mudah tambah follower instagram


Siapa je yang tak nak ramai followers di Instagram lebih-lebih lagi mempunyai pengikut yang ramai di lama sosial adalah salah satu strategi marketing. Bagi sesiapa yang menjalankan business di Instagram, sangat penting untuk memiliki ramai followers ini untuk lebih ramai lagi orang tahu kewujudan produk atau perniagaan kita dan juga untuk meningkatkan jualan. Kita tak boleh kekal dengan pengikut yang ada saja, followers Instagram harus bertambah setiap hari! Memandangkan Ainaa juga melakukan business di Instagram, Ainaa nak kongsi tips yang Ainaa guna untuk tambah followers ini kepada mereka yang baru berjinak untuk memulakan business di Instagram. INGAT, tips yang akan dinyatakan haruslah dipraktiskan setiap hari tanpa ada lopang.


CARA MENAIKKAN FOLLOWER INSTAGRAM


1) Teknik Follow Followers Insta Famous 

cara mudah naikkan follower, tambah follower instagram, cara mudah tambah follower instagram

Cari mana-mana insta yang famous yang ada di Malaysia ini (contoh: @farihanbaharudin). Apa yang perlu dibuat? Follow la setiap followers yang dimiliki insta famous dan hendak lah dilakukan setiap hari kerana apa yang sudah diketahui, untuk follow IG dalam satu hari ada hadnya juga. Tekni ini juga dikenali sebagai teknik curi follower insta.

2) Teknik Follow Insta Business

cara mudah naikkan follower, tambah follower instagram, cara mudah tambah follower instagram
Teknik ini sebenarnya sama saja dengan teknik yang pertama. Cuma teknik follow insta business ini di mana contoh kalau kita berniaga produk kecantikan, jadi kita kena cari produk apa yang famous sekarang ini (contoh: @quputeh.official), follower instagram business tersebut dan jangan lupa untuk gunakan teknik curi follower insta. Pastikan bila lakukan teknik ini jangan fokus pada hanya satu insta business yang diceburi, boleh juga untuk follow insta business yang lain.

3) Teknik Trending Hashtag

cara mudah naikkan follower, tambah follower instagram, cara mudah tambah follower instagram

Gambar di atas adalah contoh trending hashtag di Instagram. Kenapa perlu 'hashtag'? Rasanya semua dah tahu apa saja yang dicari oleh pengguna instagram yang lain lebih berdasarkan kepada hashtag. Contohnya, #kingcoco adalah salah satu hashtag yang trending sekarang ini memandangkan kisahnya sudah menjadi viral di seluruh Malaysia. Guna saja berapa banyak hashtag, lebih banyak hashtah lebih luas lagi produk kita dilihat.

4) Teknik Tinggalkan Jejak

cara mudah naikkan follower, tambah follower instagram, cara mudah tambah follower instagram

Teknik ini digunakan bila kita ke insta famous, tinggalkan sekali comment atau jejak supaya ramai yang tahu kewujudukan instagram kita. Kebiasaan teknik tinggalkan jejak ini dilakukan di insta artis-artis. TAPI INGAT, jangan terlalu agresif tinggalkan jejak di ruangan comment ini... Takut mula nanti di block.

5) Teknik Artis

cara mudah naikkan follower, tambah follower instagram, cara mudah tambah follower instagram

Teknik ini dikenali sebagai teknik artis. Boleh tengok cara-caranya pada gambar di atas.


Itu saja teknik-teknik yang Ainaa ingin kongsi dan yang Ainaa praktiskan. Teknik yang disenaraikan adalah teknik secara percuma bagi sesiapa yang ingin menaikkan follower instagram. Mungkin mengambil masa tapi ianya menjadi dan semudah a b c. Hanya perlu dilakukan setiap hari dan tak leceh, sambil-sambil iklan produk sambil itu kita praktiskan teknik-teknik ini. Ada saja cara yang cepat dan benda nak cepat sudah tentu berbayar. Yang ingin teknik berbayar boleh ke instagram @tambah_folowers_paid .


ANDA INGIN SEWA TAPAK ATAU IKLAN PRODUK DI BLOG INI? WHATSAPP SEKARANG 019-9632283 ATAU PRIVATE MESSAGE KE FACEBOOK AINAA AZLAN .

Kelebihan Mereka Yang Memiliki Mata Kecil Dan Sepet

kelebihan mata kecil dan sepet, orang yang memiliki mata sepet, mata sepet itu comel

Orang kata... siapa yang miliki mata kecil dan sepet tu comel. Kita orang Melayu kebiasaannya memiliki mata yang sederhana besar, sedang-sedang la tak besar tak kecil. Tapi biasalah bukan setakat King Coco tu je yang ada mix pelbagai negara, kita pun tentu ada latar belakang yang berbeza-beza dan ikut genetik. Jenis mata sepet ni, ada yang memang asal mata dia kecil dan ada juga yang jenis mata akan sepet bila ketawa, dan sepet tu membuatkan seperti dia miliki mata kecil padahal tak. Kau orang dalam kategori yang mana? Ainaa kategori ketawa tak nampak mata sampai kalau tangkap gambar orang akan fikir mata Ainaa sepet padahalnya tak pun, ada je ni kelopak mata. Apa penyebab mata kita jadi sepet bila ketawa ni? Ainaa tak tahu sebab sebenar tapi mungkin juga sebab memiliki pipi 'pau' atau bahasa kasarnya gemuk. Mungkin la. Kau orang kalau tahu sebab-sebabnya boleh share di ruangan comment.

Sekarang, baru nak masuk pada topik. Kepada sesiapa yang memiliki mata yang kecl dan sepet, ketahuilah ianya adalah kelebihan anda sendiri jadi tak perlu malu tak perlu segan. Perkongsian yang ditulis dibawah ni hasil penulisan dari laman web Hanasuva (http://hanasuva.com/).


KELEBIHAN MEMILIKI MATA KECIL DAN SEPET


1. Orang tak tahu apa yang anda lihat/pandang

Ini antara kelebihan mereka yang memiliki mata kecil atau sepet. Mereka boleh melihat apa saja yang diinginkan tanpa orang lain tahu dan tidak akan kantoi!


2. Anda boleh tidur & tidak siapa yang tahu

Bila memiliki mata kecil/sepet, orang tak tahu sama ada anda sedang buka atau tutup mata. So, anda tak ada masalah untuk tidur dalam kelas.



3. Wajah anda tiada emosi

Mata memainkan peranan penting untuk menunjukkan sesuatu emosi. Tapi, jika anda memiliki mata kecil, susah untuk orang baca reaksi emosi anda!


4. Anda seorang yang cool!

Orang yang mempunyai mata kecil seorang yang cool dan tenang kerana mereka tidak tahu bagaimana untuk membuat reaksi terkejut!


5. Pakai cermin mata nampak elok je

Mata kecil beri kelebihan dalam pemilihan kaca mata. Anda boleh pilih apa saja jenis bingkai, janji bingkai tersebut lebih besar dari mata anda.


6. Tiada eye-bag & susah untuk tunjukkan mata letih

Berbeza dengan mata besar, keletihan mata atau berat mata tidak terjadi bagi mereka yang bermata kecil! Apa tu eye-bag? Nehh…


7. Anda memiliki senyuman yang comel

Orang yang bermata kecil ni, apabila tersenyum, mata mereka pun akan turut tersenyum. Kan comel tu!


8. Paling mudah nak lukis wajah anda

Selalunya bahagian paling susah untuk melukit potret wajah seseorang adalah di bahagian mata. Tapi mata anda paling senang nak lukis!


9. Anda memiliki pandangan mata yang tajam

Bila anda tak ada mood, cara mudah untuk beritahu orang sekeliling adalah dengan memberi pandangan tajam anda.


10. Mata kecil/sepet adalah trend sekarang

Lihat jelah wajah kacak dan cantik pelakon-pelakon Korea dan Jepun. Memang boleh buat cair!

20 Idea Kreatif Photo Booth Majlis Perkahwinan

Pergi je mana-mana majlis perkahwinan kebanyakannya mesti ada photo booth yang tetamu-tetamu yang hadir selfie/wefie kan. Ainaa terjumpa hiasan-hiasan kreatif photo booth dalam facebook yang diupload. Cantik sangat kan! Rambang mata Aina menengoknya. Eh, bukan Ainaa nak kahwin lagi pun....Saja tengok lumrah manusia suka tengok benda-benda cantik ni bukan perempuan je lelaki pun sama. Nak tunggu majlis kahwin kita entah bila lagi tapi kita boleh gunakan idea-idea hiasan photo booth ini di majlis perkahwinan saudara-mara. Dan kepada pasangan bakal pengantin boleh la intai-intai dekorasi mana yang berkenan di hati.



photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

photobooth di majlis perkahwinan, hiasan kreatif photobooth majlis, photobooth, majlis perkahwinan, idea kreatif photobooth

Penangan King Coco Kahwin

king coco kahwin, coco mix, king coco mix, majlis perkahwinan king coco dan azrin anaz, captain azrin anas, king coco


Wow tak sangka hebat sungguh penangan entry semalam "KING COCO SELAMAT BERKAHWIN DENGAN CAPTAIN AZRIN ANAS". Pageviews untuk entry tersebut mencatat lebih 58 RIBU pembaca dalam masa sehari! Terkejut oi tak pernah-pernah satu entry dalam satu hari 58,000+ orang baca tapi tak dinafikan topik King Coco kahwin memang hot dan rata-rata orang nak tahu betul ke tidak King Coco dah berahwin dengan suami orang memandangkan King Coco dan Capt Azrin tidak memuatnaikkan satu pun gambar majlis perkahwinan mereka. Apa pun tahniah untuk mereka berdua dan terima kasih untuk penangannya yang super dasyat. HAHA.


king coco kahwin, coco mix, king coco mix, majlis perkahwinan king coco dan azrin anaz, captain azrin anas, king coco
king coco kahwin, coco mix, king coco mix, majlis perkahwinan king coco dan azrin anaz, captain azrin anas, king coco



King Coco Selamat Berkahwin Dengan Captain Azrin Anas

Sejak akhir-akhir ni semakin hangat kan cerita skandal antara King Coco dan Captain Azrin. Masyarakat mengatakan @captazrin bersikap curang terhadap isterinya,@zura241 dan mempunyai skandal dengan seorang gadis litar berumur 19 tahun, lebih dikenali sebagai @k1ngcoco_1 di instagram. Ainaa tak pasti kisah dia orang ni memang kisah "lelaki pangkat dato' paduka membayar skandalnya untuk tinggal tunang (tunang si coco)" itu adalah kisah benar atau tak bila kedua-dua pihak asyik memberitahu dunia yang dia orang tak bersalah.

Apa pun semalam dah heboh bahawa King Coco sudah selamat diijab kabul dan sah menjadi isteri kedua kepada Azrin Anas. Gambar dan video yang dimuat naik di instagram oleh rakan-rakan King Coco sedangkan kedua-dua pihak (Coco & Azrin) hanya mendiamkan diri. Majlis akad nikah dilakukan di Flora Terrace at Hampshire Place. Jadi perkara dah jelas kenyata.n King Coco memang ada skandal dengan suami orang itu benda betul. Tapi apa-apa pun mereka dah selamat diijab kabul dan kita jangan la kecam si Coco itu lagi tapi doakan saja perkahwinan itu dapat mengubah kedua-duanya dan semoga Azrin Anas dapat berlaku adil kepada kedua-dua isterinya. Jangan la pula dikemudian hari viral pula "Captazrin abaikan isteri pertama, forever honeymoon bersama isteri kedua". Ceh, bukan main tajuk pun. Tapi kalau betul berlaku memang tak tahu nak kata apa lah dengan lelaki paduka sangat tu dan si coconut.... Ops, coco.


king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin
king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin
king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin
king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin



VIDEO AKAD NIKAH KING COCO DAN AZRIN ANAS

king coco perampas, skandal king coco, captazrin, azrin anas, king coco kahwin azrin anas, captazrin dan king coco kahwin


Siapa King Coco ni? Tak kenal? 

King Coco ni famous bila video "mix mat salih" nya yang promote satu produk ni viral disebabkan sebutan englishnya yang dikatakan kononnya "mix mat salih". Bukan itu je, selepas video itu viral, cerita King Coco curang juga menjadi sebutan dan heboh bila mereka dituduh King Coco sanggup putus tunang demi wang yang ditawarkan oleh Azrin Anas malah cerita King Coco curang dan tidur bersama lelaki itu sedangkan sudah mempunyai isteri menjadi semakin panas. Itu lah apa yang diperkatakan masyarakat dan dinafikan keras oleh King Coco dan Captazrin. Cerita yang sebenar-benarnya kita tidak tahu, biarlah kalau benar mereka ni salah... kita doakan saja mereka berubah dan jika masyarakat pula yang salah menuduh, cepat-cepat minta maaf dengan mereka.


Ini hanya gosip murahan Malaysia, tak tahu-menahu pasal gosip ini pun tak apa kalau tak menyakitkan hati kaum hawa sahaja. Siapa je kan yang suka kisah curang-skandal ini. TAK ADA! Jadi marilah kita, WANITA ELAK RASA KECEWA DICURANGI SUAMI.

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.