Memohon Sumbangan Bagi Menampung Kos Pengajian Ke Timur Tengah

 


Assalamualaikum!


      Eh? SPM pun belum lepas lagi dah nak terbang ke Timur Tengah? No.... Ini bukan untuk saya. Saya hanya membantu abang saya yang ingin melanjutkan pelajarannya ke Timur Tengah, Yaman. Tahukah anda bahawa pelajar agama tidak diberi bantuan kos pembelanjaan untuk melanjutkan pelajaran mereka? Ya! Yang inilah berlaku kepada abang-abang saya. Kos pembelanjaan abang saya yang ketiga ke Jordan juga ditanggung sepenuhnya oleh abah saya sendiri yang kosnya mencecah berbelas-belas ribu! Alhamdulillah.... kini abang saya yang bernama Faiz sudah melanjutkan pelajarannya selama 3 tahun di Jordan.

     Kini, abang saya yang ke-empat, Firdaus pula mahu melanjutkan pelajarannya ke Yaman. Keluarga kami bukanlah dari keluarga yang hidupnya mewah dan senang lenang. Walaupun kos ke Yaman lebih murah berbanding Jordan, tapi kosnya tetap mencapai ribu-ribuan tinggit. Abah kami di sini sudah bersusah-payah dan bersungguh-sungguh mengumpul kos itu bagi memenuhi hasrat anak lelaki bongsunya itu.

     Bukan meminta sedekah tetapi hanya ingin memohon sumbangan daripada insan di luar sana yang baik hati untuk memberi sumbangan kepada pelajar agama ini. Abang saya ke sana bukan untuk berjoli. Tetapi untuk menuntut ilmu agama yang lebih mendalam. Abang saya dijangka ke sana selepas STAM (bulan 10 ini).

" Bagi info yang lebih lanjut, boleh ke blog NIK FIRDAUS "

Halal Atau Haram Upah Dari Google Adsense & Nuffnang




     Salam ustaz, saya nak bertanya pasal satu advertisement blog yg bernama nuffnang ni. kalau kita letakkan subscribe nuffnang dan google adsense di blog, kita akan dapat duit upah kerana telah mengiklankan sesuatu produk. Soalan saya ialah, boleh ke kita ambil duit yang diberi dan apakah status duit tersebut? Harap UZAR dapat ulas. terima kasih

JAWAPAN :

Saya tidak pernah meneliti perjanjian yang diletakkan oleh pihak Nufnang dan Google Adsense, justeru saya sukar untuk saya memberikan jawapan yang tepat dan specifik kepada kedua-dua penyedia ruang iklan tersebut. 

Namun untuk tidak mengecewakan pihak yang bertanya, saya akan memberikan jawapan umum yang berupa panduan ringkas untuk menyemak status hukum dalam hal-hal yang melibatkan iklan dan bayaran darinya. 

Sefaham saya, isu utama dalam hal ini adalah upah yang diberi kerana membenarkan ruang web atau blog kita digunakan bagi tujuan pengiklanan oleh pihak nuffnang dan google adsense, hasil dari kemudahan yang diberikan itu, kedua pihak tadi akan memberikan upah tertentu menurut cara tertentu. 

Dari sudut aqad atau kontrak, susbstance atau inti utama kontrak sebegini jatuh dalam kategori aqad ‘menjadi wakil dengan tawaran upah tertentu' atau  wakalah bil ujr. Atau lebih tepat, dalam hal ini pemilik web menjadi wakil memanjangkan iklan syarikat-syarikat dan produk yang tersenarai dalam senarai panjang google dan nuffnang (kerana biasanya bukanlah google dan nuffnang mengiklan barangan mereka sendiri tetapi barangan dan produk pihak lain) 

Dalam konteks ini, kita selaku pemilik web dan blog dikira menjadi wakil pihak nuffnang and google untuk menyebarluaskan iklan mereka, sebagai timbal balas, ganjaran akan diberikan kepda pemilik web atau blog, berdasarkan formula kiraan tertentu sama ada berdasarkan jumlah klik dan sebagainya.

Secara ringkasnya, bagi menentukan hukum dalam hal ini beberapa perkara perlu diambil kira iaitu:-
 
  • 1) Autoriti : Autoriti pihak yang menyediakan tawaran, dalam konteks ini adalah Nuffnang dan Google. Jika telah disemak dan dipastikan kedua-dua pihak mempunyai kredibiliti untuk melunaskan janji dan tawarannya, satu peringkat semakan hukum telah lulus. Peringkat ini penting bagi memastikan tiada unsur gharar dalam penawaran mereka.
 
 
 
  • 2) Upah dan cara kiraan : Jumlah upah dan cara pengiraannya MESTILAH diberitahu dengan jelas dan boleh difahami oleh pihak pelanggan (kita). Jika perkara ini telah berjaya dipastikan dan difahami sebaiknya, tatkala itu lulus peringkat kedua semakan Shariah.
 
 
 
 
  • 3) Kandungan iklan : Kandungan iklan yang dipaparkan. Jika sekiranya kandungan yang terbit di ruangan iklan yang disediakan untuk google dan nuffnang itu memaparkan iklan yang TIDAK HALAL, seperti gambar wanita tidak menutup aurat, permainan berunsur judi, iklan forex trading, bank riba dan pinjaman riba dan apa sahaja iklan yang tidak halal, tatkala itu upah yang diterima kerana mengiklankannya juga turut haram sebagaimana kandungan iklan tersebut.
 
 
 
  • Prinsip Islam jelas dalam hal ini, setiap promosi produk dan iklan yang haram adalah haram juga mempromosikannya, maka setiap upah atas promosi sesuatu yang haram juga jatuh di dalam kategori haram. Dalilnya terlalu banyak antaranya adalah laknat nabi terhadap setiap golongan yang terlibat dengan arak, demikian juga riba. Juga firman Allah yang melarang kerjasama dalam hal yang membawa dosa dan permusuhan.
 
 
 
  • Saya difahamkan bahawa terdapat fungsi ‘filter' atau pemilihan iklan yang boleh kita benarkan terpapar di web kita. Namun begitu, masih terdapat juga iklan-iklan yang tidak sewajarnya tersiar dan di luar kawalan pemilik web. Justeru, dalam menentukan keharusan penggunaan kedua-dua Nuffnang dan Adsense, hal seperti ini mestilah terlebih dahulu dipastikan terkawal dengan sempurna.
 
 
 
  • 4) Cara pembayaran ; Hal ini mestilah juga disemak dengan teliti bagi memastikan tiada unsur penipuan dan gharar.
 
 
KESIMPULAN 
 
Jika keempat-empat peringkat iaitu semua lulus dan berjaya mematuhi hukum Islam, tatkala itu upah yang kita perolehi juga turut halal, demikian juga sebaliknya.

Perlu diingat sekali lagi, tulisan saya ini TIDAK MEMBERIKAN SEBARANG PENGESAHAN terhadap penggunaan google adsense dan Nuffnang, ia hanya memaklumkan garis panduan yang perlu diambil kira oleh sesiapa yang ingin menyediakan ruang iklan kepada kedua pengendali iklan terbabit.

Melabuhkan Tirai!





GA INI
NOT AVAILABLE ANYMORE !!

Kepada peserta yang dah join dan juga sponsor,
jangan risau....
Saya akan gantikan GA ini kepada GA lain dan
kepada blogger yang dah join itu akan dimasukkan juga ke dalam list peserta.

Maybe faktor-faktor kurang mendapat sambutan ialah
sponsor yang ramai?
Syarat dah dilonggarkan tapi entah kenapa GA kedua ni
tak ada 'raaaww' blogger lain untuk join.

Saya akan buat GA lain hujung minggu ini.
Insya-Allah!
Kalau saya sempat kalau tak maybe akan terus diberhentikan.
Due date  GA juga akan diperlambatkan lagi.
Atas sebab-sebab saya busy dengan jawatan yang dipegang dan
exam yang sedang mengejar saya!




Cats Fight Giveaway

-ENTRY MELEKAT SEHINGGA 10/03/13-
 macam cover novel pulak

 | SYARAT - SYARAT | 


1. Follow blog Miss Spectacles 
ATAU 
Masukkan link blog Miss Spectacles ke dalam bloglist 
*untuk tahu perkembangan GA ini*

 2. Buat satu entry, "CATS FIGHT GIVEAWAY" 

*tidak wajib*
 a) Dalam entry anda, letak gambar kucing kesayangan/haiwan peliharaan anda
 b) Ceritakan serba sedikit tentang haiwan kesayangan anda itu 

*Bagi sesiapa yang ceritakan kisah haiwan kesayangannya, anda akan mendapat dua random. Satu random hadiah biasa. Satu lagi random hadiah special iaitu dress/top*

 3. Letak banner kat atas tu dan back link entry ini

4. Tag? 3 orang dah cukup.

 5. Like fanpages, follow blog dan twitter sponsor 

6. Tinggalkan link entry anda beserta link FB dan Twitter anda di kotak komen entry ini.


 | SPONSOR - SPONSOR | 

46 PEMENANG YANG BERTUAH !!

1. RAZIQ CHEF : TOPUP RM3 - 3Pemenang 
 Like :  


2. HAZIQAH : HEADER - 3Pemenang 
Like:  


3. PN. BAYU : 1 PASANG KAIN COTTON - 1Pemenang 
 


4. NOR AISHAH : BB CREAM - 1Pemenang, TOPUP RM5 - 2Pemenang 
  


 5. LEEN NAJIB : AZTEC SHIRT - 1Pemenang 


6. NUR HANIM : CURSOR - 3Pemenang 
 


7. AIN GRAPHIC : VOUCHER DISCONT 5% AT ANSENEDA SHOP -Semua Peserta 
 Like:  


 8. NABILA BIELA : REVIEW BLOG - 3Pemenang 
Like:  


9. JAAKECHIK : TOPUP RM5 - 2Pemenang 


10. NUR SYAZLIA : CURSOR - 10Pemenang 
Like:  


 11. NUR AJLA : HEADER, BANNER, EDIT BLOG DENIM FULL, REVIEW BLOG - 3Pemenang BLOG REVIEW, BANNER - 3Pemenang 
 
Like:  


12. ONE STOP SHOPPING 2013 : DRESS/TOP - 1Pemenang (POSTAGE FEE)
Like:  



 13. EIFLLE LA : EDIT BLOG - 1Pemenang, REVIEW BLOG - 4Pemenang 
 Like:  


14. TUDUNG SWEET ARYAN : TUDUNG - 1Pemenang
Like: http://www.facebook.com/AryansHouz


 ~SENARAI PESERTA~

 (Tarikh Tamat: 10/03/13 )
 ( Tarikh Umum Pemenang: 13/03/13 )

Let's Say Alhamdulillah

Assalamualaikum!

Alhamdulillah!
Selamat  pergi dan balik dari
KEM QIADI 
yang berlangsung selama 3 hari di Tok Bali, Kel.

Letih memang letih dan kat sana memang tak
cukup tidur.Mana taknya, pukul 1 setengah baru terhegeh-hegeh
nak 'terbang' atas tilam. Pukul 4 dah kena bangun qiam.
Tapi tak rugi. Syukur dapat berqiam berjemaah lagi selepas qiam berjemaah
dengan adik-adik di Kem Qiamullai Ting. 1.

“Dan pada sebahagian malam hari bersembahyang tahajud lah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu; mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.” (al-Israa`: 79)

Balik aje dari sekolah.
Abah saya cakap ada cek sampai
untuk saya masa hari khamis lepas. Terus tersengih lebor
dan pergi ambil cek tu dan tengok....

 cek pertama dari Nuffnang.

Alhamdulillah.
Terima kasih Allah! 

Buat masa ini, saya tak boleh nak aktif blogging.
Jawatan sebagai badan dakwah sekolah memang menggalas
pelbagai aktiviti di sekolah. Jadi saya tak ada masa nak blogging seperti selalu.

Jadi saya tinggalkan giveaway untuk sahabat-sahabat sekalian.
Jangan lupa sertai untuk memeriahkan GA ini ya?

  

Senarai Peserta 2nd Ina Giveaway

SENARAI PESERTA 2ND INA GIVEAWAY
- Belum join lagi? Klik SINI -



  1. http://wonderfulstoryofalieya.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    2. http://izyanyancinnamon.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    3. http://budakcutepinky.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    4. http://contestblog79.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    5. http://justforcontest.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    6. http://izzam4eva.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    7. http://fazeerakahar.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    8. http://nazwww.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    9.
    http://anisfadliyana.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    10.
    http://www.nurulazieyan.my/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    11. http://miseyz.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    12. http://gagamiami12.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    13. http://wonderfullife911.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    14. http://tirasigigiarnab.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    15. http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    16. http://hasyaifaamadariqfi.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

    17.  http://emmymazli-emmymazli.blogspot.com/2013/02/cats-fight-giveaway.html

(PESERTA BARU)










29. http://talking-typing.blogspot.com/2013/02/2nd-ina-giveaway.html

30.
http://imaneeda.blogspot.com/2013/02/2nd-ina-giveaway.html

31. http://mimbarkata.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

32. http://sitizawiah95.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

33. http://budakkecikbermonolog.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

34. http://everybloghavetheirownstory.blogspot.com/2013/03/current-chapter-2nd-ina-giveaway.html

35. http://aireynhistorylife.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

36. http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

37. http://hikayathiudpku.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

38. http://aliyahussin.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

39. http://belogsaye-echa.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

40. http://afiekoreanlovers.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

41. http://mylifenotyou.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

42. http://www.cikfie.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

43. http://keyonhassan.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

44. http://bondaqalish.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

45. http://faralalalala.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

46. http://zaliakitty.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway-click-banner-to-join.html

47. http://myrahthesamuraii.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

48. http://aqueiez95.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

49. http://theflickerdoodles.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

50. http://eyraofficial.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

51. http://jarijaritecik.blogspot.com/2013/03/ga-from-inamehmehmeh.html

52. http://whenmyhandsmeetthekeybroad.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

53. http://ikajohans.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

54. http://liyaabloggies.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

55. http://www.syuhadasalleh.my/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

56. http://nanitheawesome.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

57. http://www.mhakimfaiz.my/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

58. http://theberyylicious.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

59. http://good-night-little-star.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

60.  http://rienna-mishcandy.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

61.  http://celiktapikabur.blogspot.com/2013/03/19th-mac-2013-ga-2nd-ina-giveaway.html

62.  http://kecikyangkepoh95.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

63. http://ezbil-official.blogspot.com/2013/03/ga-2nd-ina-giveaway.html

64. http://blogmenang.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

65.  http://bloghaku700.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

66. http://iweaiyraa.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

67. http://akusukaketawa.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

68. http://mimifaziana.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway.html

69. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2013/03/2nd-ina-giveaway_21.html





Luahan Hati ADAM Buat Kaum HAWA

 



peSANAN...sama2 kita renungi..

Kami sulit menahan pandangan mata kami
ketika melihat kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan Allah
kecantikan dan postur yand ideal,
kami semakin susah untuk menolak agar tidak melihat kalian,
kerana itu lebarkanlah serta longgarkanlah pakaian kalian
dan tutupilah rambut hingga ke dada kalian dengan kerudung yang membentang.


Kami sulit menahan pendengaran kami
ketika berbicara dengan kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan oleh Allah
suara yang merdu dengan irama yang mendayu
kerana itu tegaskanlah suara kalian
tatkala berbicara di berhadapan dengan kami
dan berbicaralah seperlunya sahaja.


Kami juga sulit menahan
bayangan-bayangan hati kalian,
ketika kalian dapat menjadi
tempat untuk dicurahkan segala isi hati kami,
waktu luang kami kadangkala akan sering terisi
oleh bayangan-bayangan kalian,
kerana itu janganlah kalian membiarkan kami
menjadi curahan hati bagi kalia


Kami tahu kami insan lemah
bila harus berhadapan dengan kalian,
kekerasan hati kami dengan mudah bisa luluh
hanya dengan senyum kalian,
hati kami akan bergetar
ketika mendengar dan melihat kalian menangis.


Sungguh ALLAH telah memberikan amanah terindah kepada kalian,
maka jagalah amanah itu
jangan sampai ALLAH murka dan memberikan keputusan-Nya.


Maha Besar dan Maha Suci Allah yang tahu
akan kelemahan hati kami ini,
hanya dengan ikatan yang suci dan yang diredhai-NYA,
kalian akan menjadi halal bagi kami.


"LAlu apa yang telah aku lakukan selama ini..YA Rabb, ampunilah daku.
Untuk setiap pandangan yang tak terjaga,
untuk iman yang tak dipelihara,
lisan yang merayu dan hati yang tak terhijab,


Ya Rabb, Engkaulah mengawasi kami setiap detik,
kerana kasih sayangMu ya Allah kepada kami,
Engkau perintahkanlah malaikat silih berganti
menemani kami siang dan malam
agar iman kami dapat dijaga...


insyaALLAH...
SAMA2 KITA AMBIK PENGAJARAN...
SEMOGA SENTIASA DALAM PERLINDUNGAN ILAHI BUAT SAUDARA2 MUSLIMAH ANA DI LUAR SANA....
 
cc: MAJALAH AL-ISLAH (majalah sekolah saya)

Carian Sponsor Untuk Giveaway

- ENTRY MELEKAT SEHINGGA  09/02/13 -


Ops!
Tiba-tiba terfikir nak buat
giveaway sebelum saya busy dan tidak sempat update blog.
Nak elakkan blog dari kesunyian lahni.

Entah kenapa awal-awal tahun ni dah terlalu sibuk padahal
tahun lepas PMR bulan 3-5 baru sibuk betul-betul.
Mungkin sebab saya memikul jawatan koperasi sekolah dan badan dakwah sekolah.
Ada aje aktiviti, kena jadi fasi, bagi tazkirah. 

Baru terdetik dalam hati yang exam SMU lebih susah berbanding PMR!
Menghafal aje kerja. Lumrah hidup sebagai seorang pelajar.
Sampai tua ilmu tak terhingga nak dikejar dan ditimba.

Okey! Dah meleret arah lain.
GA ini saya nak buat lama. Anyone?
Ada siapa yang sudi mahu jadi sponsor?

Kalau nak sponsor, kalau boleh...
sponsor untuk lebih dua orang pemenang. Tapi sesetengah barang
boleh dirunding, contoh macam pakaian ke aksesori ke apa.

.............................

Barang/Benda yang boleh disponsor :

- TOPUP -
- PAKAIAN -
- AKSESORI -
- HEADER -
- EDIT BLOG -
- BARANG PERHIASAN.contoh:keychain -
- BUKU/NOVEL/VCD -
- LAIN-LAIN -

Segmen ini dijangka bermula minggu hadapan.
( 10/02/12 AHAD )
Tarikh tamat tidak pasti, mungkin bulan tiga ini.

*HADIAH TERUS DARI SPONSOR*

Mahu sponsor untuk GA saya ini?
Boleh hubungi saya di FanPage FB saya : SINI
Dan sertakan butiran seperti di bawah ini.

-NAMA-
-BARANG YANG INGIN DISPONSOR-
-UNTUK BERAPA PEMENANG-
-SYARAT YANG INGIN DITETAPKAN-

Contohnya: LIKE FANPAGE, FOLLOW BLOG/TWITTER - sila SERTAKAN dengan LINK

#Nuffnang: Cash Out Kali Ke-2



 Fuhh!
Selesai sudah kem qiamullai di sk.
Mata memberat tapi laptop duk lebih menyeru nama
saya berbanding katil. kihkih

Baru balik pukul 12 tengah hari tadi dan
baru aje lepas CASH OUT nuffnang.
Alhamdulillah!
Terima kasih uolls !! Lob u!
kuakua c| =

Terima kasih ya kepada semua blogger yang
datang skodeng blog saya dan klik iklan yang ada kat sini.
Kejap, kejap!

Cek dari nuffnang yang mula-mula saya cash out aritu
tak dapat lagi. Kalau dah dapat...
Saya buat segmen nak? Hadiahnya TOPUP!
Saya tahu zaman sekarang remaja sering 'kehausan' topup kan?
Hiuhiu Jangan marah aaaar....

Saya pun camtu jugak. kihkih so sekarang ni,
tengah tunggu inchik posman hantar cek ke pintu rumah. Tak dapat....
nak buat camna. Tak ada rezeki.
Sama-samalah kita doa supaya sampai dengan selamat. Hoho

Thank a lot uolls !!

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.