Jumpa Pelanduk Lagi

Dulu Ainaa pernah update entry "Aku Ramai Pelanduk Agaknya" yang ramai orang kat UIA Petaling Jaya tu cakap muka Ainaa sama dengan someone yang diorang kenal. Sampai lecturer Ainaa sendiri yang tegur. Tapi kali ini, hari sabtu lepas Ainaa singgah kampung ada majlis kahwin. Kat kampung la, ada yang tiba-tiba panggil Ainaa dan cakap muka Ainaa hampir sama dengan kawan dia. Siap mintak nak bergambar lagi. Ku redha jela. Dia ada jugak tunjuk gambar kawan dia tapi Ainaa tengok jauh beza je muka. Nak kata sama sipi-sipi pun rasa tak. 

Entahlah. Haih macam-macam. Ainaa rasa dah cukup laa tujuh pelanduk Ainaa. Tak perlu susah-susah cari kat luar negara di seluruh pelusuk dunia.... Dalam Malaysia ni pun dah banyak yang ada. Ainaa jumpa dan tengok sendiri tu tak adalaa. Tapi orang-orang yang tegur sampai ada yang tersalah sapa ingat Ainaa ni kawan dia. Huhu.


Drive Sendiri Balik Kelantan

Macam poyo je tajuk entry kali ini tapi itulah..... Ainaa memang boleh drive kereta tapi tak pernah bawa kereta malam-malam atau masa hujan sebabnya masalah mata yang kurang jelas penglihatannya. Tapi balik cuti Raya Cina kali ini, Ainaa balik dengan mak saudara dan anak-beranak dia. Nak jadi cerita, suami makcik Ainaa ni sakit jadi tak boleh drive, yang bawa keretanya makcik Ainaa la. Kita orang bertolak dari Shah Alam pukul 1 pagi, sudah tentu laa akan cepat je rasa mengantuk tambah pulak jalan jammed! Sepanjang jalan mak saudara bawak memang Ainaa tidur walau banyak kali terjaga dan bila sampai kat kawasan Raub tahap makcik Ainaa memang tak tahan, mengantuk sangat. Kebetulan masa tu Ainaa terjaga sepenuhnya walau ikutkan hati memang nak sambung tidur lagi.... Tapi kesian dengan makcik jadi bertukar shift la kami, Ainaa pulak yang drive.

Boleh bayangkan tak macam mana berdebar gilernya Ainaa masa tu dengan tak pernah bawak kereta malam-malam tambah dengan jalan memang gelap dan berliku-liku? Lagi takut sebab kita yang jadi pemandu dan penumpangnya satu keluarga makcik Ainaa. Habis semua bacaan keluar kat mulut. Nasib baik hujan renyai-renyai dan kejap-kejap je. Ainaa drive dari Raub sampai ke Gua Musang berhenti untuk solat Subuh. Makan masa 2 jam lebih jugak Ainaa drive. Fuhh. First time ni. Paling Ainaa risau masa drive kat highway baru yang kat Pahang tu..... Jalannya memang la straight je tak ada liku-liku tapi itu yang buat sampai Ainaa rasa mengantuk tiba-tiba. Tapi Alhamdulillah, nasib baik tak jadi apa-apa.

Tapi sangat bahaya memandu masa mengantuk. Perjalanan pulang ke Kelantan hari Sabtu jam 1 hingga 9 pagi itu pun banyak aksiden yang berlaku. Yang highway Pahang jalan straight je tu pun ada kemalangan! 

Inilah pengalaman Ainaa memandu sejauh ni, drive sendiri nak balik Kelantan. Takut tu memang takut tapi kena beranikan diri. Kalau takut-takut tak boleh, berani sangat pun tak boleh. Paling penting bawak berhemah. Jangan mentang-mentang bawak kereta malam-malam tak banyak sangat kereta, kita boleh bawak laju-laju. Ok, bagi nasihat kat orang pulak kita ni. Haha.

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di nikainaa19@gmail.com.

[PENAFIAN] www.nikainaa.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.